fr  | nl

22 April 1922

Joseph Siat, ingenieur, richt "la Société des Ateliers de Constructions Électromécaniques du Bas-Rhin" op.
Oorspronkelijk produceerde het toekomstige Socomec, messcheiders,schakelaars, zekeringen, elektrische braadspitten en bellen.

1945

Overlijden van Joseph Siat.
Zijn twee zonen nemen het bedrijf over, Pierre als technisch en Maurice als commercieel directeur. Het bedrijf produceert steeds specifiekere producten : schakelaars, transformatoren, rheostatische regelaars, stroomveiligheden.

1948

De onderneming vervangt het stukwerk bonussysteem door een groepsbonus.
Deze sociale vernieuwing, een van de eerste in Frankrijk, krijgt volledige hulp van het personeel, dat op dat moment 60 werknemers telt. De eerste ondernemingsraad is opgericht.

1953

"la Société des Ateliers de Constructions Électromécaniques du Bas-Rhin" wordt omgedoopt tot SOCOMEC.
De sociale ontwikkeling weerspiegelt zich in technologische vooruitgang: vanaf 1955, past Socomec de wet toe die winstdeling koppelt aan productiviteitswinst. Een syndicale afdeling wordt gecreëerd. Assemblage van Laagspannings componenten.

1960

Met meer dan 150 werknemers produceert Socomec steeds meer industriële schakelapparatuur: kasten, schakelborden, bedieningsconsoles, enz. Het eerste geïntegreerde verkoopkantoor opent zijn deuren in Parijs.

 

1968

De afdeling "Électronique" wordt opgericht.
De onderneming gaat statische no-breaks aanbieden, in samenwerking met een Zwitserse fabrikant. Een "winstdelingscontract" wordt ondertekend tesamen met de werknemers.

 

1970

Een nieuwe productiefabriek wordt opgericht, waar de werkplaatsen voor montage en snijden en het magazijn zijn gegroepeerd.
Het bedrijf heeft nu 200 werknemers.

1972

Informatisering van de onderneming. Hetzelfde jaar worden de eerste SOCOMEC no-breaks ontwikkeld.

1974

In België wordt een dochteronderneming opgericht.
De SIRCO-schakelaar wordt ontwikkeld. Dit wordt de drijvende kracht achter de commerciële ontwikkeling van het bedrijf.

1977

Pierre Siat, PDG, gaat met pensioen. Zijn broer, Maurice Siat, neemt zijn taken over.

1978

de activiteit "Turbine" gaat van start met de productie van turbogeneratoren.

 

1979

Socomec en het testlaboratorium staan mee aan de oorsprong van ASEFA (Organisatie van Franse Teststations voor Elektrische Schakelapparatuur) erkend door het Nationaal Test Netwerk (RNE - Réseau National d'Essais).

1982

Bouw van een nieuwe fabriek in Huttenheim voor de productie van no-breaks.
Onder leiding van Bernard Steyert, Benoît Siat en Jacques Siat (de 3 kleinzonen van Joseph Siat) blijft het bedrijf zich verder ontwikkelen.
Socomec behaalt zijn eerste productcertificaten : RAQ 3 (certificaat voor het leger) in 1984 voor het nieuwe gamma no-breaks A2S 80 ; later RAQ 2 in 1987 voor het gamma A2S 92.

 

1987

De activiteit "Turbine" wordt stopgezet. CAD-systemen worden meer en meer gebruikt.

1989

Bernard Steyert wordt benoemd tot Algemeen Directeur van de onderneming. Socomec begint een rol te spelen als culturele sponsor. Vanaf 1991 stelt het bedrijf zijn faciliteiten regelmatig ter beschikking voor concerten en tentoonstellingen om nieuwe ideeën en initiatieven te stimuleren.

 

1992

Oprichting van twee filialen in Duitsland, één in Spanje en een commercieel agentschap in Kuala Lumpur.                                                 
Tomi Ungerer wordt betrokken bij de viering van het 70-jarige bestaan van het bedrijf.                                                                                                        

Lancering van de multifunctionele meter DIRIS, die de standaard op de markt zal worden.

 

 

1993

Het filiaal in Engeland opent zijn deuren.

 

1994

Het bedrijf legt zich toe op verdere vooruitgang, en laat het personeel een "Beter Samenwerken"-cursus volgen.
Concrete daad: het bedrijfskapitaal wordt toegankelijk voor werknemers.
Het geheel van de apparatuuractiviteiten krijgt het ISO 9002 certificaat terwijl de activiteit no-breaks de eerste IGBT van 400 kVA op de markt brengt en één van de mooiste referenties binnenhaalt: het uitrusten van het nucleaire vliegdekschip Charles-de-Gaulle met frequentieomvormers.
 

1995

Het Italiaans filiaal gaat open (apparatuuractiviteiten).
De activiteit no-breaks krijgt het ISO 9001-certificaat.
Het bedrijf is trots op zijn waarden en brengt het gedachtegoed van al zijn managers samen in de vorm van een bedrijfshandvest.

 

1996

Het industrieel systeem wordt gereorganiseerd. Het productieproces past het "just-in-time"-principe toe door gebruik te maken van autonome productie-eilandjes.
Socomec wordt verkozen als kampioen op gebied van economische groei door het tijdschrift Usine Nouvelle.
Er opent een filiaal in Thailand en een commercieel kantoor in China.

 

1997

Tweede filiaal in Engeland gaat open.
De nieuwe informatietechnologie vindt zijn weg in de onderneming. Socomec evolueert van gecentraliseerde IT structuur naar netwerkopbouw.
Een lunch en een debat over de Euro worden georganiseerd in aanwezigheid van Jean Arthuis, de Franse minister van Financiën en Economie. Socomec wint de belangrijkste regionale prijs voor export.

1998

De Italiaanse partner Sicon, specialist op gebied van no-breaks met kleine vermogens, fuseert met de Socomec groep.
Na zeven jaar succesvol partnership, beslissen de twee partijen hun krachten te bundelen. De groep breidt zich verder uit en opent filialen in Slovenië en Singapore. Het commercieel kantoor in Kuala Lumpur verhuist naar Bangkok. Socomec ontvangt de regionale trofee voor vernieuwing die wordt uitgereikt door het Franse Nationale Octrooibureau.

 

1999

SOCOMEC richt filialen op in India en Argentinië. Het oppervlak van de fabriek voor de productie van no-breaks wordt uitgebreid met 5300 m2. De eerste website van de groep gaat online.

2000

Het testlaboratorium groeit en krijgt een nieuwe turbogenerator waarmee het platform kortsluiting van 100 kA kan bereiken.
Daarmee wordt het het tweede Franse laboratorium dat proeven uitvoert met elektrisch vermogen.
Introductie van de no-break DELPHYS DS van 80 tot 200 kVA die als voorbeeld zal gelden op de markt.
Het bedrijf voert de werktijdverkorting in met een werkweek van 35 uur.

 

2001

Introductie van de nieuwe serie modulaire no-breaks MODULYS van 1,5 tot 24 kVA.


In Nederland wordt een kantoor geopend te Houten.

2002

De werkzaamheden voor een productievestiging van 5200 m² in Tunesië gaan van start.

2003

Introductie van ATYS, een nieuw concept voor modulaire schakelaars, waarmee Socomec op de kaart wordt gezet als één van de wereldleiders in deze sector.
Beide activiteiten krijgen de ISO 9001 certificering versie 2000. In China wordt een vertegenwoordigingskantoor gevestigd. De Raad van Bestuur van Socomec SA stelt zich open voor 3 externe managers.

2004

Met de introductie van nieuwe series no-breaks van het type MASTERYS (8 tot 90 kVA) en DELPHYS MX (250 tot 500 kVA), is het aanbod van de activiteit no-breaks vrijwel volledig vernieuwd.
Socomec komt als beste uit de bus bij een onderzoek van Frost & Sullivan naar de klantenservice van de 13 grootste producenten van no-breaks ter wereld.
Oprichting van een verkoopafdeling in India en Spanje.

 

2005

Opening van een vertegenwoordigingskantoor in Moskou en vestiging van een verkoopfiliaal in China.

 

2006

De Socomec Groep wil zijn werkgelegenheid in Europa behouden en zijn internationale concurrentiepositie versterken en richt daarom zijn industriële organisatie op excellence centers.
Een Europees logistiek platform van 6000 m2 wordt geopend in de Elzas en de bouw van een nieuwe fabriek gaat van start in Italië.  

Een verkoopkantoor wordt geopend in Dubai en Portugal. Dochterondernemingen worden opgericht in China en Thailand.
Met zijn positie als vernieuwende specialist bouwt de Socomec groep, trots op zijn onafhankelijkheid, zijn internationale ontwikkeling verder uit. Het bedrijf telt 2000 medewerkers en speelt een leidende rol op de wereldmarkt voor distributie van laagspanningssystemen.

2007

De Socomec Groep viert zijn 85ste verjaardag en onthult ter gelegenheid hiervan zijn vernieuwde logo. In China wordt een joint venture opgericht voor de lokale productie van kleine schakelaars. Introductie van de eerste reeks van online dubbele conversie UPS-systemen van 120 tot 200 kVA, met de beste prestaties van de markt: 96% gecertificeerd. Er wordt een nieuwe reeks van handbediende meerpolige modulaire en uitbreidbare schakelaars-onderbrekers geïntroduceerd: SIRCO M en SIRCO MV.

2008

Met de overname van het Franse bedrijf TCT, haalt de Socomec Groep nieuwe, hightech expertise op magnetisch gebied in huis.

Terwijl de UPS divisie zijn nieuwe "Green Power" serie op de markt brengt, krijgt de Schakelaar divisie de JANUS industrieel design onderscheiding voor zijn S-type hendelreeks. In Boston wordt een nieuw kantoor geopend.
De Tunesische fabriek is nu ISO 9001 v2000 gecertificeerd. Als maatschappelijk bewuste onderneming, is Socomec hoofdsponsor van de restauratie van de ramen van de kathedraal van Straatsburg.

2009

In Shanghai opent een nieuwe UPS fabriek zijn deuren ten dienste van de Chinese markt.
Dochterondernemingen worden opgericht in Australië, Slovenië, de VS en Vietnam.
De Socomec UPS fabrieken in de Elzas en in Italië zijn nu ISO14001 gecertificeerd.

Binnen de groep wordt een nieuwe bedrijfsdivisie opgezet om de snel veranderende fotovoltaïsche markt te bedienen: Socomec Solar. Om te beginnen worden UPS systemen op zonne-energie van 2 tot 200 kW op de markt gebracht.

2010

In Roemenië wordt een kantoor geopend.
Op 44-jarige leeftijd wordt Ivan Steyert aangesteld als Voorzitter van de Socomec Group, ter vervanging van Bernard Steyert. In zijn visie moeten we komen tot een meer verantwoordelijke, open en betrokken groep.

De Italiaanse fabriek van de Groep krijgt een hypermoderne fotovoltaïsche installatie voor het testen van zijn productie van zonne-energie UPS en voor het verlagen van het energieverbruik. Een concreet voorbeeld van de betrokkenheid van het bedrijf bij een duurzame ontwikkeling.
Een van de hoogtepunten van de belangrijke activiteiten van Socomec in Azië, en in het bijzonder in China, is onze betrokkenheid bij de wereldtentoonstelling in Shanghai.

Lancering van de reeks Delphys MX 800 en 900 kVA, de meest compacte UPS op de markt voor deze vermogensklassen met online dubbele conversie.
Socomec blijft een rol spelen als culturele sponsor, die een bijdrage levert aan de Universiteit van Straatsburg voor de oprichting van een opleiding voor Creativiteitsbeheer.

2011

Lancering van het assortiment voor energie-efficiency.
Winnaar van de prijs “Eenmanszaak en familiebedrijf” 2011.

2012

Lancering van het nieuwe gamma Green Power 2.0 UPS.
Socomec UPS wint de Innovation Award 2011 van Frost & Sullivan voor de beste technologie geïmplementeerd in de Green Power-reeks.

2014

Inhuldiging van het industriële en logistieke centrum (CIL), waar de expertise van Socomec in energie-efficiënte “intelligente” gebouwen wordt tentoongesteld.
Het “Opleidingscentrum” van het bedrijf wordt geopend in Benfeld.
Socomec ondertekent het Diversiteitscharter, tegen discriminatie en voor gelijke kansen.
Socomec neemt deel aan “Electriciens sans frontières” en biedt zijn expertise aan gemeenschappen die geen toegang hebben tot elektriciteit.
Het bedrijf krijgt het Happy Trainees-label.

2015

Inhuldiging van het nieuwe Tesla Power Lab.
De Group publiceert het eerste rapport over koolstof footprint.
Een verkoopkantoor opent zijn deuren in Ivoorkust.

2016

Zwitsers bedrijf UPS Technologies fuseert met de SOCOMEC Group.
Italiaans bedrijf ALGODUE fuseert met de Socomec Group.
Socomec begint een nieuwe zakelijke sponsoring met het Unterlinden Museum in Colmar.
Het bedrijf krijgt een nieuwe prijs van Frost & Sullivan voor de technologie die wordt gebruikt in onze UPS-apparatuur.
Socomec ontvangt het label “Alsace Excellence” van Access Alsace Office.
Socomec wordt lid van het onderzoeksproject van GEM Foundation over energietransitie.
Socomec neemt deel aan het tweede “Hacking Industry Camp” in Straatsburg en ontvangt 5 prijzen.
Socomec wordt lid van de “Club des locomotives du KM0” in Mulhouse, ter promotie van digitale transformatie in dienst van energietransitie, en ter ondersteuning van de kandidatuur van Franse technologie als “Industrie van de toekomst”.
Socomec ondertekent een samenwerkingsakkoord met de liefdadigheidsinstelling “Onze buurten hebben talent”.
Socomec ontvangt het Erkenningsniveau Goud van Ecovadis voor de prestaties van het Beleid voor Duurzame Ontwikkeling (5% van bedrijven geëvalueerd).
Socomec ondertekent het charter “Verantwoordelijke leveranciersrelaties”.
Een verkoopkantoor opent zijn deuren in Algerije.
De productievestiging in Huttenheim krijgt de ISO 50001-certificatie.